Édesburgonya függőkosárban, verandán és konyhában


Fedezd fel a batáta, más néven édesburgonya világát! Ismerd meg ezt a különleges növényt, amely nemcsak finom és tápláló, hanem dísznövényként is varázslatossá teheti kertedet! Bemutatjuk a batáta történetét mint élelmiszer, feltárjuk lenyűgöző tápértékét, és izgalmas recepteket is hozunk neked. Ha érdekel a termesztése, tőlünk megtudhatod, hogyan nevelheted saját kertedben.

édesburgonya gumók

édesburgonya gumók

Szuper élelmiszerek közé tartozik a batáta, vagy édesburgonya, a trópusok nagy gazdasági jelentőségű növénye. Megtermelésével bővíthetjük az élelmiszer választékot, de ne feledjük, hogy a burgonya (ami nem a rokona!)  is hasznos, ásványi anyagokban bővelkedő élelmiszer. Persze, ha zsírosan tejföllel a főtt burgonyát, olajjal a sült burgonyát fogyasztjuk, akkor az “jobban” hizlal.

A batáta bemutatás

Az édesburgonya, hivatalos nevén batáta (Ipomoea batatas) a szulákfélék (Convolvulaceae) családjához tartozó, kúszó szárú, évelő, trópusi növény. Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik. A burgonyával nem áll rokonságban! Gyökérgumóit főzelékként fogyasztják, lisztjéből pedig kenyeret sütnek, keményítőt és szeszt is gyártanak.

A batáta a trópusok nagy gazdasági jelentõségű élelmiszernövénye. Kúszónövény, hajtásrendszere 1-1,5 m hosszú, kúszó, szárcsomókkal taglalt. Egyszerű levelei körkörösen állnak a szár körül. Levele lehet ép, fogas, karéjos vagy szeldelt (3-7), a változattól függően világoszöld, sárgás zöld, vagy bordós árnyalatú. A teljes levélalak lehet kerekded, szív vagy vese vagy háromszög alakú, esetenként nyilas vállú. Miután rövidnappalos növény, ritkán virágzik, főleg üvegházban. Mutatós virágai a hajnalkáéhoz hasonlóan tölcséresek, a virágok bogernyőben állnak vagy magányosak.  A virágszín fehér vagy lila, a torok vöröses. Virágot azonban csak a trópusokon fejleszt, a mérsékelt égövi batáták többsége nem hoz virágot. Vitaminokban, ásványi anyagokban és szénhidrátban is bővelkedő módosult földbeli hajtásai, ággumói miatt termesztik.  A gumók húsa leginkább narancssárga, de lehet fehér vagy lila húsú is.

édesburgyonya

A batáta, mint dísznövény

Először is jó, ha tudjuk, hogy egyes batáta fajták rendkívül mutatóslevéldíszek. Az élénk, sokszor lilás, zöld vagy bronz árnyalatú levelek igazán különlegessé teszik. Íme néhány ötlet a díszbatáta alkalmazására a kertben:

  1. Virágágyásokban és szegélyekben: A díszbatáta kiválóan alkalmas ágyások színesítésére, hiszen látványos kontrasztot alkot más növényekkel. A szív alakú levelei különleges textúrát és formát adnak.
  2. Kaspókban és függőkosarakban: A díszbatáta gyorsan növő hajtásai szépen leomlanak kaspókból vagy függőkosarakból, ezzel drámai hatást érve el. Különösen jól mutat színes virágok társaságában.
díszbatata

Kültéren egynyáriként nevelhetjük, üvegházban, verandán évelőként teleltethetjük (Min 13 fok, kiszáradni ne hagyjuk.). Csak a nyári időszakban tápozzuk kiegyensúlyozott tápoldattal. Magról, hajtásdugványról, levéldugványról szaporítható. A gumók vízbe lógatva gyökereztethetők, a levelek megjelenése után cserepezhetők.  Ezek gumói is ehető, de élvezeti értékük kicsi!

Batáta díszfajták

Dísznövényként legkedveltebb a ‘Blackie’ változat, amelynek lenyűgöző, majdnem fekete, karéjos levélzete, levendula színű trombitaszerű virága van. Konténerben, függőkosárban tartják. Ágyásba is ültethető szegélynek, vagy más fekete szépségekkel társítva. Napon, jó vízellátású talajban nevelhető egynyáriként. Hideg, szeles helyektől óvni kell.

 Ipomea babatas 'Blackie'

Ipomea babatas ‘Blackie’

A ‘Sweet Caroline’ fajták népszerű, levéllel díszítő struktúranövények. Nagyméretűre nőnek, igénytelenek, dekoratívak. Nálunk is kapható fajták lombjával díszítő fajtái pl: ‘Sweet Caroline’ ‘Bronze bronzbarna’, ‘Sweetheart Light Green’ világoszöld, ‘Sweet Caroline Purple’ sötét lila.

A batáta, mint élelmiszer

Az Orinoco völgye és a Yucatan félsziget között háziasították. A legrégebbi, cirka 8000 éves, még nem nemesített leleteket a Tres Ventanas barlangokban találták Peruban. Kolumbiában, Venezuelában és Costa Ricán ma is élő vad rokonának az Ipomoea trifida-t tekintik. Peruban találták a legrégebbi háziasított ősét, Krisztus előtt 2500-ból. A Kolumbusz előtti időkből találták a Cook szigeteken, Hawaii-on és a Húsvét szigeteken. Polinéziába valószínűleg a madarak vagy hajótörött tengerészek közvetítésével jutott el. A Yucatán félsziget és Honduras partjain axi batáta vagy betatas névvel illették a bennszülöttek. A protugálok és a spanyolok terjesztették el Európában. A spanyolok több változatát, vörös, lila és „fehér” változatát hajózták Európába. 1576-ban sikertelenül próbálkoztak termesztésével Belgiumban. 1597-ben Angliában már nagyobb szerencsével termesztették. A Spanyolok nem csap Európában, hanem a Fülöp szigeteken és a Nyugat-Indiákban is elterjesztették. Innen került el Indiába, Kínába, Malajziába. Sokan Dél- és Nyugat-Ázsiában is bennszülött növénynek tekintik. Az 1700-as években került Japánba, ahol kara-imo (kínai burgonya) illetve satsuma-imo (japán burgonya) néven terjedt el. Ausztrália, illetve a volt Szovjetunió meleg tájain a jövő potenciális élelmiszereként tekintenek rá.

Fiatal, lila színű, szív alakú levélhajtásai is fogyaszthatóak, állati zöldtakarmányként használhatóak.

Gumója A-provitamin forrás (desszert típus): 5,345 nemzetközi egység (NE) A-vitamin/100 g = 121% ajánlott napi adag Antioxidáns, gyulladás-gátló hatás (lila húsú): antociánok: peonidinek és cianidinek (IbMYB1, IbMYB2 kódolja) Alacsony fehérjetartalom (2,5-7,5% sz.a.), de antioxidáns hatás (sporamin) Magas lizin-tartalom (rizsnél magasabb), alacsony leucin-tartalom Javítja a vércukor-szint szabályozását – közepes glikémiás index (GI) rosttartalom (szénhidrát-felszívódás szabályozása) magas adiponektin-szint (inzulin-szabályozás) Magas energiatartalmú táplálék: 25-30% összes szénhidrát (98% könnyen emészthető) Batáta lombozat: 117 mg kalcium, 1,8 mg vas, 3,5 mg karotin, 7,2 mg C-vitamin, 1,6 mg E-vitamin, 0,56 mg K-vitamin / 100 g friss levéltömeg (≈ spenót) 15-féle antocianin, 6-féle polifenol vegyület (antioxidáns, antimutagén, gyulladásgátló, antikarcinogén, anti-diabétesz, antibakteriális hatások)
Forrás: www.inno.u-szeged.hu

Batáta termesztése

Bár trópusi növény, egyévesként mi is termeszthetjük. Néhány éve egy adaptációs növénynemesítési eljárásnak köszönhetően hazánkban is (Dél-Alföldön, Ásotthalmon) megkezdődött a batáta hazai szabadföldi termesztése és nemesítése. Ásotthalmon található a legnagyobb batáta termesztő körzet. Házikertben is termeszthető a család ellátására.

A batáta jól alkalmazkodik a hazai, változó klímához, sokkal inkább, mint a hagyományos burgonya. Miután trópusi növény, meleg éghajlaton az esős időszak végén kezdik ültetni és a száraz évszakra esik a tenyészidőszak nagy része. 

Február végétől hajtasd. Sötétben csírázik! Cserépben, balkonládában is előnevelhetjük.

Ültetheted tőzegbe, homokba, ezek könnyen felmelegszenek. Amit fontos tudni: 30-35 °C az ideális talpmeleg a gyors és intenzív hajtásképzéshez. Míg 20 °C-on tartva kell egy hónap is a kihajtásához, 30 °C-on két hét elegendő. Ültetheted steril földbe is, ezzel csökkentve a palántadőlés veszélyét! Minimum 80% páratartalmat igényel. Ezeket a körülményeket házilag  egy nejlon fólia/zacskó alá bújtatva állíthatjuk elő. Ne feledjük, néhány helyen kilyukasztani a fóliát. A sötétség segíti a hajtásképződést.

édesburgonya hajtatás

Látványos kísérlet a vízben hajtatás. Az kihajtott édesburgonya hajtásait törd le, és vízben gyökereztesd. Így egy gumóból 4-5 növényt is szaporíthatsz.

Miután megjelennek az első levelek, lehet ablakba vagy fűtött fóliába kitenni, biztosíts legalább 20  °C-t számára. Akár naponta öntözzünk lágy vízzel. A zsenge palántákat megtámadhatják az atkák, lisztecskék, tetvek. komplex starter jellegű lombtrágyát használjunk, hogy a palánták fejlődését segítsük.

Nem árt, ha a palántákat megvilágítod.

A fagyok elmúltával (május közepe, vége) ültesd ki homokos, laza talajú bakhátra a palántákat. A sortávolság 1 méter, a töveket egymástól 30-40 cm-re ültesd. 100 db palánta termőterület igénye 30 – 40 m2. Így, ha 1 kg termést tervezel egy tő alá, 100 kg édesburgonyád terem. Használj szerves trágyát. Ültetést követően öntözd be alaposan, később egyre szárazságtűrőbbé válik. A túlöntözést kerüld, mert a gumók megrepedhetnek.  Az akár több méterre is elfutó hajtások folyamatos mozgatásával akadályozd meg a legyökeresedését. Illetve, ha az inda gyökeret eresztett, azt tépd fel. Ezzel eléred, hogy a földalatti gumón keresztül történjen a tápanyagfelvétel.

Betegsége, kártevője még nálunk nem jelent meg, ez a tévhit mára már megdőlt. Meg kell küzdeni a különböző talajlakó kártevőkkel, vagy a palántadőléssel, a gyökér rothadással, de a tenyészidőszak alatt megjelenhet a fuzárium, a mezei pocok és a hörcsög is.

édesburgonya szaporítasa

A letört hajtásokat gyökereztesd vízben.

Az első fagyok után kezdd meg a betakarítást. Szerteágazó gyökereinek köszönhetően a tőtől 60-80 cm-re is találhatsz akár termetes gumókat is. Egy tő legkevesebb 1 kg gumót hoz. Felszedés után ne mosd meg, csak rázogasd le a gumókról a földet, helyezd papírdobozba úgy, hogy a gumók ne érintkezzenek. Tedd meleg helyre. A sebek begyógyulása után pedig a gumókat 18-20°C között tárold, se nem teljes sötéteben, se nem világosban, mert mindkettő serkenti a csírázást. Jól tárolható, polcélete is hosszabb, mint a burgonyáé.

Ajánlott étkezési fajták itt találhatók: www.batata.hu

Új étkezési fajta az európai piacon: Bellevue édesburgonya

Dugványrendelés rendelés: Bivalyos tanya – Fajtanemesítéssel is foglalkoznak. Céljuk a a vírusoktól és kórokozóktól mentes szaporítóanyag előállítása, szaktanácsadással segítik a termesztőket. Rélszetes termesztési útmutatóval is szolgálnak: Az édesburgonya szántóföldi termesztése.

Batáta a konyhában

A batáta levele is fogyasztható salátaként.

Ha batátát vásárolunk, tároljuk hűvös, szellős helyen, de ne tegyük a hűtőbe. Megfőzve még egy hétig tárolható hűtőszekrényben.

Szeretjük felkarikázva, sütés előtt megkenve oliva olajjal, sütőben sütve. Hamar elkészül. Hámozni sem kell, persze felhasználás előtt alaposan meg kell mosni.

szeletelt batáta sütőben sütve

Egy batáta recept

4 közepes gumó;

1 evőkanál vaj;

1/2 teáskanál só;

1 evőkanál tej;

1 konzerv darabolt, leszűrt ananász, a folyadékot eltesszük;

6 mályvacukor

Főzzük puhára a gumókat, vágjuk ketté, és kanalazzuk ki. Pépesítsük vajjal, sóval és tejjel és fél csésze ananásszal. Töltsük vissza a pépet a héjába. Két-két félbevágott mályvacukrot tegyünk minden félre. Tegyünk a tetejére egy kanál ananászt. Tegyük az ananászélt serpenyő, forraljuk fel, és forrázzuk le mindegyik édesgyökér darabot. Helyezzük őket grillsütőbe, és grillezzük meg, amíg meg nem barnulnak.

A batáta nem csupán egy egyszerű zöldség, hanem igazi kincs, amely számtalan formában gazdagíthatja életedet. Akár az asztalodra kerül, akár a kertedet díszíti, ez a sokoldalú növény megérdemli a figyelmet.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil por